wtorek, 15 listopada 2011

Dorsz w sosie orzechowym

Składniki na 4 porcje:
4 filety dorsza(po 20 dag)
20 dag ryżu długoziarnistego
10 dag orzeszków ziemnych (bez soli)
1 średnia cebula
2 żółtka
1 listek laurowy
1 szkl białego wina
½ opakowania śmietany kremówki(100g)
2 łyżki masła
5 dag rodzynek
Sok z 1 cytryny
Sól, biały pieprz


Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, rodzynki opłukać, wsypać, do ryżu ok. 5 min przed końcem gotowania. Cebulę obrać, podzielić na ćwiartki. Na patelni zagotować 3 szkl wody z winem, łyżeczką soli, cebulą, listkiem laurowym.
Filety rybne umyć, skropić sokiem z cytryny, przykryć i odstawić na pół godziny. Tak przygotowane filety włożyć do winnego sosu i dusić 8 minut na wolnym ogniu, następnie wyjąć je i zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Sos przetrzeć przez gęste sitko, odlać jedną szklankę sosu, wymieszać ze śmietaną, gotować 5 minut na małym ogniu. Rozbełtać żółtka i dodać do sosu, nie gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posiekać orzeszki i wsypać do sosu. Odsączyć ryz na sitku, lekko podsmażyć na maśle. Rozłożyć filety na półmisku, dodać porcję ryżu, polać niewielką ilością sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz