wtorek, 15 listopada 2011

Drożdżowe knedle ze śliwkami

Składniki na 4 porcje:
1 ½ szklanki mąki
2 dag drożdży
¾ szkl cukru
15 dag masła
1 jajko
½ szkl ciepłego mleka
5 dag nie mielonego maku
4 łyżki powideł śliwkowych

Z mąki, rozdrobnionych drożdży, 7 dag cukru, 5 dag masła, mleka i jajka zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu cisto jeszcze raz zagnieść i uformować z niego wałek, podzielić na 8 porcji. Cztery porcje lekko spłaszczyć, a pośrodku umieścić po łyżce powideł. Przykryć pozostałymi kawałkami ciasta, mocno przyciskając brzegi, uformować kule i pozostawić na kolejne 20 min do wyrośnięcia.
W garnku do gotowania na parze zagotować wodę(jeśli nie posiadasz to na garnek można położyć np. druszlak tak żeby nie dotykał on powierzchni wody), układać knedle, przykryć i gotować na parze ok. 20 minut. Masło zbrązowić na patelni, cieple knedle polać masłem, posypać makiem i cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz