wtorek, 22 listopada 2011

Gniazdka

Składniki na 8 sztuk:
24 dag masła
5 dag cukru pudru
Kilka kropli zapachu waniliowego
22 dag mąki krupczatki
5 dag mąki kukurydzianej
Do dekoracji:
2 łyżki dżemu malinowego
1-2 łyżki cukru pudru


Masło (1 łyżkę odłożyć) utrzeć z cukrem na krem, po czym dodać zapach waniliowy. Ucierając dodawać po trochu mąkę krupczatkę i kukurydzianą. Osiem płaskich foremek do babeczek wysmarować masłem. Masę przełożyć do szprycy z ozdobną końcówką, po czym wycisnąć ozdobne gniazdka do przygotowanych foremek. Następnie wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w temperaturze 180*C. pozostawić do ostygnięcia. Ostudzone ciasteczka wyjąć z foremek, posypać cukrem pudrem o w środek każdego nałożyć nieco dżemu malinowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz