wtorek, 1 listopada 2011

Kanapka – wdzięczny posiłek nawet dla wybrednych




Śniadanie dla wielu z nas kojarzone jest z kanapkami i gorącą herbatą. Jednych zadowoli zwyczajna kanapka z serem, inni odrobinę poeksperymentują dodając do niej wędlinę, warzywo, majonez lub ketchup. Są też tacy, dla których śniadanie to wielki rytuał, a serwowane kanapki są starannie przygotowane i udekorowane warzywami i przyprawami.

Znaczna część osób toleruje jedynie jasny chleb i bułki, bez których nie wyobraża sobie smacznej kanapki, natomiast zwolennicy zdrowego odżywiania zazwyczaj wybierają ciemne, pełnoziarniste pieczywo. Bez względu na to, jaki rodzaj pieczywa wybierzemy, kanapkę można przyrządzić na mnóstwo różnych sposobów w zależności od naszych upodobań smakowych oraz tego, co aktualnie znajdziemy w naszej lodówce.

Kanapki mogą być przyrządzane nie tylko z chleba, czy bułki, ale również z chrupkiego, dietetycznego pieczywa, podłużnej miękkiej bagietki, wrapów, czyli cienkich naleśnikowych placków, czy chociażby z rogalika.

Warto jednak wiedzieć nieco więcej na temat tego powszechnego, ale jakże smacznego posiłku, który gości na naszych stołach niemal każdego dnia.

Kanapki znane były już wieki temu, gdyż przyrządzano je w starożytności. Jednak w literaturze pojawiają się wzmianki, iż ich twórcą był brytyjski arystokrata John Montagu, hrabia Sandwich, stąd kanapkę nazywa się również sandwichem.

Kanapki zyskały popularność ok. 1900 roku, kiedy to pojawił się chleb krojony i do dziś są najczęściej spożywanym posiłkiem na świecie.

Obecnie istnieje wiele rodzajów kanapek, wśród których można wymienić sandwicze, czyli ciepłe kanapki przygotowywane w specjalnym opiekaczu, tartinki – pyszne kanapki o niewielkich rozmiarach, udekorowane i podawane na przyjęciach i imprezach jako lekka przekąska. W wersji wykwintnej mogą być podawane z kawiorem, łososiem, czy oliwkami. Bez względu na to, jaki dodatek damy, kanapki są zawsze najchętniej spożywaną przekąską.

Popularne są również kanapki serwowane w tzw. Fast foodach, czyli różnego rodzaju kebaby, hamburgery, hot-dogi tortille i tosty, które wypełnione mięsem i warzywami mogą z powodzeniem zastąpić syte danie obiadowe.

Jak widać kanapka nie musi być tylko zwykłym kawałkiem chleba z przypadkowym dodatkiem. Przy odrobinie inwencji twórczej możemy szybko i prosto przyrządzić ciekawe i smaczne kanapki na śniadanie, lunch czy kolację , a także jako przekąska na imprezę.

-------------------------------------------

Artykuł: Kanapka – wdzięczny posiłek nawet dla wybrednych pochodzi z serwisu www.wieszak.net

-------------------------------------------


O Autorze

Irena Zobniów

irena.zobniow.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz