środa, 16 listopada 2011

Keks

Składniki:
1 ½ szkl mąki pszennej
1 szkl cukru
5 jajek
1 kostka masła
1 ½ szk (łącznie)owoców kandyzowanych, bakalii
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżki tłuszczu do smarowania formy
1 łyżka bułki tartej do posypania formy

Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na jednolitą masę, dodać ubitą pianę z białek, lekko mieszać, pod koniec dodać ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Bakalie (np. rodzynki, morele, figi) przed użyciem zalać gotującą wodą i pozostawić na 25 minut, gdy napęcznieją odsączyć. Orzechy i migdały posiekać na cząstki. Bakalie połączyć z mąką i wymieszać z masą. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180*C ok. 45 minut. Po ostudzeniu, ciasto (jeszcze ciepłe) wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz