środa, 2 listopada 2011

Kurczak cytrynowy z ryżem i warzywami

Składniki na 4 porcje:
300g ryżu z warzywami
4 filety z kurczaka
sól
pieprz
1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
50g mąki
8 łyżek masła
0,5 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego estragonu
5 łyżek soku cytrynowego
1 cytryna

Wykonanie:
Ryż z warzywami ugotować według przepisu na opakowaniu.Filety z kurczaka oczyścić,usunąć skórę i ścięgna,opłukać i osuszyć.Mięso zbić,przyprawić solą,pieprzem i papryką.
Kawałki mięsa obtoczyć w mące i przesmażyć z obu stron około 5 minut na 2 łyżkach masła.Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
Pozostałe masło roztopić na patelni.Natkę pietruszki opłukać,otrzepać z wody,listki drobno posiekać i przesmażyć wraz z estragonem na maśle.Dodać sok z cytryny,wymieszać i zagotować.
Kurczaki włożyć do cytrynowego masła.Cytrynę dokładnie wyszorować w ciepłej wodzie,osuszyć i pokroić w plasterki.Udekorować nimi mięso i podać z ryżem z warzywami.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz