środa, 16 listopada 2011

Makowiec

Składniki:
Ciasto:
3 szkl mąki pszennej(55g)
1/3 kostki masła
¾ szkl cukru
1 szkl mleka
1 czubata łyżka drożdży(3 dag)
6 jajek(2 całe i 4 żółtka)
5 dag rodzynek
½ łyżeczki soli
1/3 łyżeczki olejku waniliowego lub arakowego
Masło lub margaryna do wysmarowania papierów
Masa makowa:
2 szkl maku (30dag)
¾ szkl cukru(15 dag)
2 jajka (białka)
2 łyżki bułki tartej
5 łyżek skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
10 dag migdałów lub olejek migdałowy
Glazura cukrowa:
½ szkl cukru pudru
2 jajka (białka)
1/3 łyżeczki olejku rumowego

Przygotować rozczyn z mleka, 2 łyżek mąki, łyżki cukru oraz drożdży roztartych z łyżeczką cukru, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z resztą cukru przeznaczonego do ciasta, dodać sól oraz olejek zapachowy. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki i dobrze wyrobić. Tłuszcz lekko podgrzać, dodać do ciasta i dalej wyrabiać, aż do wychłodnięcia tłuszczu. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Przygotować masę makową. Sparzony co najmniej na 3 godziny wcześniej mak, pozostawiony do nasiąknięcia, odcedzić na sicie i zemleć bądź utrzeć drewnianą gałką w makutrze. Dodać cukier, ubite białka, bułkę tartą, pokrojoną usmażoną w cukrze skórkę pomarańczowa, obrane ze skórki i pokrojone migdały. Masę dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować prostokąt. Nałożyć po ½ masy makowej, rozsmarować nożem równo na całym kawałku ciasta i zwinąć w rulon. Uformowane ciasto zawinąć luzno w nasmarowany masłem papier, włożyć do foremek o odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 180*C na kolor złoty przez 40 minut. Upieczony makowiec odwinąć z papieru. Przygotować glazurę. Białka utrzeć z cukrem pudrem, dodać olejek rumowy, dokładnie wymieszać. Przestudzone ciasto polukrować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz