wtorek, 22 listopada 2011

Mus czekoladowy

Składniki na 4 porcje:

5 jajek
½ szkl cukru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka masła
10 dag mlecznej czekolady
10 dag gorzkiej czekolady
1 szkl śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
½ opakowania cukru waniliowego


Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić na parze z cukrem. W oddzielnym naczyniu roztopić masło, czekoladę i dodać kawę. Następnie masę czekoladową połączyć, dodając porcjami, z ubitymi żółtkami i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z masą po czym przełożyć do przygotowanych wcześniej pucharków i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i cukier waniliowy. Pucharki wyjąć z lodówki, przybrać bitą śmietaną i wiórkami gorzkiej czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz