wtorek, 15 listopada 2011

Naleśniki z pikantnym nadzieniem

Składniki na 4 porcje:
Ciasto:
1 1/3 szkl mąki
1 ½ szkl mleka
2 łyżki margaryny
Szczypta soli
Nadzienie:
35 dag mieszanego mięsa mielonego
15 dag pieczarek
1 puszka pomidorów bez skórki
1 puszka kukurydzy
1 pęczek dymki
2 łyżki oleju
Słodka papryka
Sól, pieprz
Sos:
10 dag żółtego sera gouda
1 średnia cebula
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 pęczek natki pietruszki
½ szkl rosołu (instant)
½ szkl mleka


Ciasto: mąkę i mleko dokładnie rozrobić z jajkami i solą. Tłuszcz rozgrzewać porcjami na patelni i usmażyć kolejno naleśniki na złocisty kolor, zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Nadzienie: pieczarki dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki. Dymkę oczyścić, umyć, pokroić w krążki. Na patelni mocno rozgrzać olej, podsmażyć na nim mielone mięso, dodać grzyby oraz dymkę, smażyć 3-5 minut. Pomidory rozdrobnić, kukurydzę odsączyć, dodać do mięsa i dusić ok. 15 minut. Przyprawić papryką, solą i pierzem.
Sos: cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, oprószyć mąką, zasmażyć. Podlać rosołem oraz mlekiem. Dusić ok. 5 minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Ser żółty utrzeć, 2/3 wsypać do sosu, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Naleśniki posmarować nadzieniem, zwinąć w rulony, a następnie przełożyć do żaroodpornej formy, polać sosem i posypać resztą sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 15 minut w temperaturze 200*C. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać i posypać nią gotowe danie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz