wtorek, 22 listopada 2011

Piernik

1 szkl miodu
1 szkl cukru
12 dag margaryny
67 dag mąki tortowej
1 jajko
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ szkl mleka
Szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
¼ łyżeczki pieprzu
¼ łyżeczki gożdzików
½ łyżeczki ciemnego kakao
½ szkl posiekanych orzechów włoskich
¼ szkl posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
¼ szkl rodzynek
1 opakowanie polewy czekoladowej


Miód, cukier i margarynę włożyć do garnka, powoli podgrzewać, stale mieszając, aż składniki się połączą. Następnie masę ochłodzić i dodać do niej mąkę, jajko, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao oraz przyprawy. Ciasto dobrze wyrobić, pod koniec wyrabiania dodać bakalie. Płaska blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Ciasto wyłożyć warstwą najwyżej 5 cm, ponieważ podczas pieczenia bardzo rośnie. Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200*C. Gotowy piernik polać polewą przygotowana według przepisu na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz