środa, 16 listopada 2011

Pierś indyka z nadzieniem serowym

Składniki na 4 porcje:
1,3 kg piersi z indyka
4 strąki żółtej papryki
30 dag zielonego groszku
20 dag małej marchewki
20 dag chudego twarogu
1 szkl białego wytrawnego wina
Śmietana kremówka
1 żółtko
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
3-4 łyżeczki łagodnej musztardy
Sól, pieprz
2 pęczki natki pietruszki

Dwa strąki papryki oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Twaróg utrzeć z 2 łyżeczkami musztardy i żółtkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Do przygotowanej masy serowej dodać paprykę i natkę pietruszki, po czym dokładnie wymieszać. Mięso umyć, osuszyć. Naciąć głęboką kieszeń, wypełnić ją masą serową i spiąć wykałaczkami. Przygotowane mięso ułożyć na blasze, polać dwiema łyżkami stopionego masła i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika, piec 1 godzinę i 15 minut w temp.200*C. Podlać winem i szklanką wody 15 min przed końcem pieczenia. Pozostałą paprykę oczyścić, umyć i pokroić w paski. Marchewki oczyścić, obrać, gotować 15 minut w osolonej wodzie. Po 5 minutach dodać paprykę, po 10 minutach groszek. Jarzyny odcedzić. Sos z pieczenia przecedzić, wymieszać ze śmietaną, zagotować. Mąkę rozprowadzić odrobiną wody i zagęścić sos. Doprawić solą i pieprzem i resztą musztardy. Podawać z jarzynami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz