wtorek, 22 listopada 2011

Pstrąg faszerowany

Składniki dla 4 osób:

4 pstrągi
10 dag bułki
1 kieliszek winiaku
3 dag rodzynek
½ pęczka natki pietruszki
½ szkl białego wytrawnego wina
Sól, pieprz
3 łyżki masła


Pstrągi ułożyć płasko na desce. Ostrym nożem rozciąć brzuchy od ogona w kierunku głowy, wypatroszyć, umyć. Nie odcinać głów! Rodzynki opłukać. Natkę umyć, osuszyć, posiekać. Bułkę rozkruszyć w salaterce, skropić winiakiem, dodać rodzynki, natkę, wymieszać. Ryby skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem na zewnątrz i w środku, napełnić przygotowanym farszem, spiąć wykałaczkami lub zaszyć nicią. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć ryby, polać winem, obłożyć wiórkami masła, zapiekać ok. 30 minut w temp. 200*C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz