środa, 16 listopada 2011

Rolada z brzoskwiniami i bitą śmietaną

Składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżka cukru waniliowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki margaryny do wysmarowania blachy
1 puszka brzoskwiń
2 szkl śmietany 36-procentowej
3 łyżki cukru
1 ½ łyżki żelatyny
½ cytryny
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka startej czekolady

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać na przemian żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając . Ciasto wlać do płaskiej blachy wysmarowanej margaryną, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180*C i piec ok. 20 minut. Ciepłe ciasto przenieść na ściereczkę posypaną 1 łyżką cukru, zrolować wraz ze ściereczką i pozostawić do wystygnięcia. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, następnie rozpuścić na parze. Schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno z dwoma łyżkami cukru, cukrem waniliowym i sokiem z ½ cytryny. Pod koniec ubijania stopniowo wlewać żelatynę. Bitą śmietanę odstawić na 30 minut do lodówki. Brzoskwinie odsączyć i pokroić na półplasterki. Rozwinąć ciasto, rozsmarować na nim bitą śmietanę i ułożyć brzoskwinie. Część śmietany i 2 połówki brzoskwiń pozostawić do przybrania. Ponownie zwinąć w rulon, posypać cukrem pudrem, przybrać czekoladą, śmietaną i brzoskwiniami. Przed podaniem roladę schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz