środa, 16 listopada 2011

Rolady wołowe

Składniki na 4 porcje:
4 rolady wołowe
2 łyżeczki ostrej musztardy
2 małe cebule
4 cienkie plastry wędzonego boczku
4 małe ogórki kiszone
Oliwa do smażenia
Klarowny wywar z warzyw lub mięsa
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Śmietana kremówka
Sól, świeżo zmielony pieprz

Plastry mięsa posmarować z każdej strony musztardą. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Na mięso układać plaster boczku, krążki cebuli i ogórek, doprawić solą i pieprzem. Rolady zrolować i spiąć. Oliwę podgrzać w rondelku i podsmażyć z każdej strony rolady. Dodać wywar i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1 ½ godziny. Wyciągnąć rolady o odstawić w ciepłe miejsce. Sos z pieczenia podlać wodą, mąkę ziemniaczaną wymieszać z kremówką i zabielić sos. Doprawić do smaku solą, pieprzem i podawać z roladami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz