wtorek, 1 listopada 2011

Sałatki - doskonałe danie główne na jesień


Większość z nas w swoich rodzinnych domach przyzwyczajona jest, iż sałatki podawane są jako dodatek do głównego posiłku. Obecnie charakter sałatek tak ewoluował, iż z powodzeniem mogą występować jako podstawowy składnik naszego obiadu.

Gdy za oknem robi się coraz chłodniej, a dni stają się coraz krótsze, bardziej ponure i coraz częściej deszczowe, nasz organizm domaga się zwiększonej dawki witamin, które o tej porze roku są główną bronią przeciwko różnego rodzaju infekcjami i przeziębieniami.

Ponieważ jesienny nastrój nie sprzyja przygotowywaniu wymyślnych potraw, doskonałym pomysłem na szybki, pożywny i przede wszystkim pełen witamin posiłek są różnego rodzaju sałatki. Ich bazą może być zarówno makaron, jak również ryż, kasza, czy ziemniaki.

Jeśli jesteśmy zwolennikami posiłków mięsnych, idealnym posiłkiem po ciężkim dniu w pracy będzie sałatka z makaronu oraz gotowanym kurczakiem pokrojonym w małe kawałki. Dodatkiem do sałatki mogą być dowolne warzywa, jak pomidor, zielony lub kiszony ogórek, czerwona fasolka, kukurydza, cebula lub czosnek. Całość przyprawiamy według gustu i w ten sposób w krótkim czasie przyrządziliśmy syte i zdrowe danie.

Jako pożywny obiad równie dobrze sprawdzi się sałatka z wędzonym kurczakiem, którą możemy podać zarówno rodzinie, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi.

Mięso dodawane do sałatek możemy oczywiście wcześniej przygotować zgodnie z naszymi preferencjami smakowymi. Niektórzy dusza wcześniej kurczaka w aromatycznych przyprawach, inni smażą kawałki mięsa w panierce lub cieście naleśnikowym, jeszcze inni dodają do sałatki gotowane mięso jedynie przyprawione odrobiną soli i pieprzu.

Jeśli pragniemy zrobić dobre kulinarne wrażeni na naszych gościach, z pewnością zasmakuje im sałatka z gyrosa. Ma ona dużo wartości odżywczych, a przy tym na stole prezentuje się bardzo elegancko. Kluczem do sukcesu tej sałatki jest odpowiednie przyrządzenie mięsa, które nadaje

Jednym z największych atutów sałatek jest to, iż można je przygotować praktycznie ze wszystkiego. Jeśli nie mamy do dyspozycji kurczaka czy ryby, możemy dodać do sałatki szynkę pokrojoną w kostkę, natomiast w wersji wegetariańskiej można użyć różnego rodzaju serów lub gotowanej soi lub soczewicy odpowiednio przyprawionej.

Jako dodatek możemy podać bagietkę czosnkową lub małe drożdżowe bułeczki z serem żółtym i ziołami . Dla urozmaicenia posiłku możemy również samodzielnie przyrządzić dip czosnkowy, który doskonale pasuje do pieczywa.

Warto zatem wykorzystać odżywcze właściwości warzyw i jak najczęściej podawać na obiad sałatki, nie tylko jako dodatek do kotleta, ale również jako pełnowartościowy główny posiłek.

-------------------------------------------

Artykuł: Sałatki - doskonałe danie główne na jesień pochodzi z serwisu www.wieszak.net

-------------------------------------------


O Autorze

Irena Zobniów

Suplementy diety

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz