środa, 16 listopada 2011

Schab pieczony z ziołami

Składniki dla 6 osób:
1,25 kg schabu
3 szalotki
3 pędy selera naciowego
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki oliwy
Sól

Mięso umyć, po czym usunąć włókna. Szalotki obrać i drobno pokroić. Natkę pietruszki i pędy selera umyć, osuszyć i drobno posiekać. Do natki i selera dodać tymianek, oregano, szalotki oraz grubo zmielony pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Płat mięsa dokładnie nasączyć oliwą, po czym dokładnie obtoczyć w mieszaninie szalotki, ziół i przypraw. Dla pewności docisnąć dłońmi o odstawić na 10 minut. Mięso powinno dokładnie przejść aromatem ziół. Mięso ułożyć na ruszcie i włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 240*C. pod spód podłożyć tacę żaroodporną. Piec przez 15 min, potem obniżyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze przez 30 min. Po wyjęciu z piekarnika mięso osolić, owinąć w dwie warstwy folii aluminiowej, nakryć ściereczką i odstawić na 10 min. Schab podawać pokrojony w grube plastry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz