wtorek, 1 listopada 2011

Skubaniec

Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek, margaryny, smalcu, mąki, proszku do pieczenia, 0,5 szkl. cukru i cukru waniliowego wyrobić ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Większą połowę ciasta wyłożyć na dno blachy. Pozostałą część ciasta podzielić na pół, po czym do jednej z nich wgnieść kakao. Zarówno z jasnej części jak i z ciemnej zrobić po 2 kulki (4 kulki- 2 białe i 2 czarne) i zamrozić.

Na wyłożone uprzednio w blasze ciasto rozłożyć owoce, następnie starkować 1 kulkę białą i 1 kulkę czarną. Pianę z białek ubić na sztywno z 1 szkl. cukru. Wyłożyć na ciasto i na koniec starkować pozostałe 2 kulki ciasta (1 białą i 1 czarną).

Piec 45 min w temp. 180 st. C. Po tym czasie otworzyć piekarnik i piec jeszcze 5 min.

Posypać cukrem pudrem.

SKŁADNIKI:

5 jaj

1 kostka margaryny

2-3 łyżki smalcu

3 szkl. mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 szkl. cukru

2 łyżeczki kakao

1 cukier waniliowy

owoce, np. maliny, jagody, brzoskwinie, truskawki, rabarbar itp.

cukier puder do posypania

Smacznego !

Artykuł z serwisu Airstar.pl Darmowe artykuły do przedruku

Autor: Kasia


Podziel się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem. Dodaj artykuł na Airstar.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz