Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek, margaryny, smalcu, mąki, proszku do pieczenia, 0,5 szkl. cukru i cukru waniliowego wyrobić ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Większą połowę ciasta wyłożyć na dno blachy. Pozostałą część ciasta podzielić na pół, po czym do jednej z nich wgnieść kakao. Zarówno z jasnej części jak i z ciemnej zrobić po 2 kulki (4 kulki- 2 białe i 2 czarne) i zamrozić.
Na wyłożone uprzednio w blasze ciasto rozłożyć owoce, następnie starkować 1 kulkę białą i 1 kulkę czarną. Pianę z białek ubić na sztywno z 1 szkl. cukru. Wyłożyć na ciasto i na koniec starkować pozostałe 2 kulki ciasta (1 białą i 1 czarną).
Piec 45 min w temp. 180 st. C. Po tym czasie otworzyć piekarnik i piec jeszcze 5 min.
Posypać cukrem pudrem.
SKŁADNIKI:
5 jaj
1 kostka margaryny
2-3 łyżki smalcu
3 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szkl. cukru
2 łyżeczki kakao
1 cukier waniliowy
owoce, np. maliny, jagody, brzoskwinie, truskawki, rabarbar itp.
cukier puder do posypania
Smacznego !
Artykuł z serwisu Airstar.pl Darmowe artykuły do przedruku
Autor: Kasia
Podziel się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem. Dodaj artykuł na Airstar.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz