środa, 16 listopada 2011

Strucla jabłkowa

Ciasto:
3 łyżki masła
1 ½ szkl mąki
2 żółtka
Szczypta soli
Nadzienie:
70 dag kwaśnych jabłek
5 dag siekanych migdałów
10 dag rodzynek
1 cytryna
1/3 szkl cukru
½ łyżeczki mielonego cynamonu


W naczyniu roztopić masło. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, ucierając dodać żółtka i 2 łyżki roztopionego masła. Wyrabiać ciasto ręcznie, dodając ½ szkl wody (ciasto musi odklejać się od dna miski). Ciasto wyrobić mocno, następnie uderzać nim o stolnicę, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę, posmarować masłem. Miskę przepłukać wrzącą wodą i przykryć nią ciasto, tak pozostawić je na 30 minut. Migdały uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Cytryne dobrze wyszorować, zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok z ½ cytryny. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki. Wymieszać z sokiem z cytryny i skórką cytrynową, cukrem,migdałami, rodzynkami i cynamonem. Ciasto rozwałkować cienko na wysypanej mąką ściereczce (ok. 40/ 50 cm). Jabłka ułożyć na cieście tak, aby dookoła został 3-4 cm margines. Długie brzegi założyć do środka i zwinąć struclę za pomocą ściereczki, zaczynając od wąskiego brzegu. Struclę przełożyć delikatnie na wysmarowaną tłuszczem blachę, posmarować masłem i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 225*C. Podczas pieczenia smarować wielokrotnie masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz