wtorek, 22 listopada 2011

Strudel wiedeński

Ciasto:
27 dag mąki
3 łyżki oleju
Sól , cukier
Nadzienie:
75 dag czerwonych porzeczek
50 dag gruszek
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
20 dag biszkoptów
2 łyżki cukru
1 łyżka stopionego masła
2 łyżki cukru pudru


Mąkę przesiać, dodać 2 łyżki oleju, ½ szkl wody, po szczypcie soli i cukru. Zagnieść ciasto. Następnie uformować kulę, posmarować reszta oleju, przykryć i pozostawić na 30-40 minut. Gruszki obrać, zetrzeć na grubej tarce. Porzeczki przebrać, umyć. Owoce wymieszać ze skórką z cytryny i cukrem. Biszkopty pokroić na kawałki. Ściereczkę rozłożyć, posypać mąką. Ułożyć ciasto, rozwałkować na prostokąt 30/20 cm, rozciągnąć rękoma do wielkości 50/40 cm. Biszkopty i owoce rozłożyć na cieście, pozostawiając wolne brzegi. Ciasto zawinąć, pomagając sobie ściereczką, zlepić brzegi. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć strudel zlepieniem na dół. Skropić wodą, ponakłuwać, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-35 minut w temperaturze 200*C, kilkakrotnie smarując masłem. Ostudzony strudel posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz