środa, 16 listopada 2011

Szarlotka

Składniki:
40 dag mąki
25 dag masła
20 dag cukru
3 łyżki cukru waniliowego
2 żółtka
10 dag rodzynek
4 łyżki rumu
75 dag kwaskowych jabłek
7,5 dag uprażonych płatków migdałowych
10 dag cukru pudru
3 łyżki wódki z jabłek
10 dag zmielonych orzechów laskowych
Szczypta soli


Z mąki, orzechów laskowych, masła, 15 dag cukru, 1 łyżki cukru waniliowego, soli, żółtek zagnieść szybko kruche ciasto i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Rodzynki sparzyć gorącą wodą i zalać rumem. Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić w kostkę i wymieszać z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym, 5 dag płatków migdałowych i namoczonymi rodzynkami. Ciasto podzielić na mniejszą i większą część, obie części rozwałkować. Lekko natłuszczoną formę(o średnicy 24 cm) wyłożyć większym plackiem i napełnić masą jabłkową. Przykryć drugim plackiem, brzegi złączyć ściskając. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 200*C. Cukier puder utrzeć z wódką z jabłek. Upieczone ciasto posmarować lukrem i posypać płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz