wtorek, 15 listopada 2011

Tort naleśnikowy

Składniki na 4 porcje:
1 słoik sosu pomidorowego
2 jajka
Niepełna szklanka mąki
1 szklanka mleka
16 dag miękkiego sera
Bazylia(suszona lub świeża)
Olej
Sól, pieprz


Mąkę rozrobić z mlekiem, dodać jajka i szczyptę soli, wymieszać i odstawić na 15 minut. Patelnię posmarować olejem, łyżką wazową wylewać ciasto naleśnikowe. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron. Podgrzać sos pomidorowy, bazylię umyć, osuszyć, pokroić. Ser zetrzeć na tarce.
Naczynie żaroodporne natłuścić, położyć jeden naleśnik, posmarować sosem pomidorowym, posypać bazylią i serem. Położyć drugi naleśnik, na nim warstwę sosu, listki bazylii i ser. Przekładać składniki, aż do ich wyczerpania. Na wierzchu powinien znajdować się sos pomidorowy posypany listkami bazylii. Potrawę wstawić do gorącego piekarnika, nagrzanego do temp. 220*C i zapiekać 5 minut. Podawać na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz