czwartek, 3 listopada 2011

Tort winogronowy

Składniki na 12 porcji:
1 opakowanie galaretki,smak owoców leśnych
2 łyżki cukru
500 ml soku z jasnych winogron
200 g serka mascarpone
100 ml białego wina
1 spód biszkoptowy(gotowy produkt)
400 g zielonych winogron
400 g ciemnych winogron

Przygotowanie:
Galaretkę wymieszać w garnku z cukrem i sokiem winogronowym,podgrzewać cały czas mieszając.Tuż przed zagotowaniem garnek zdjąć z kuchenki.Pozostawić na ok.10 minut do ostygnięcia.Serek utrzeć z białym winem,posmarować nim biszkopt.Winogrona wymyć osuszyć,przekroić na pół, usunąć pestki i ułożyć na warstwie serowej płaszczyzna przecięcia do dołu.Na wpół tężejącą galaretkę wylać na winogrona.Tort wstawić do lodówki,żeby galaretka się ścięła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz