środa, 16 listopada 2011

Wołowina w sosie chrzanowym

Składniki na 4 porcje:
1,2 kg mostka wołowego
Pęczek włoszczyzny
1 cebula
1 słoik dyni
1/10 litra śmietany kremówki
2-3 łyżki chrzanu
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 łyżeczka ziarenek pieprzu
Sól, biały pieprz


Włoszczyznę dokładnie oczyścić, umyć i pokroić na większe kawałki. Cebulę obrać i podzielić na ćwiartki. Wołowinę umyć. Mięso włożyć z pokrojonymi warzywami do 2 litrów osolonej wody, wsypać ziarenka pieprzu i gotować przez 2 godziny na średnim ogniu. Mięso wyjąć z wywaru, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Wywar przelać przez sitko do naczynia, odlać jedną szkl płynu (resztę wykorzystać w innym celu). W garnku rozgrzać masło, wsypać mąkę i zrobić zasmażkę, stale mieszając energicznie. Rozcieńczyć szklanką wywaru, po czym całość dokładnie wymieszać i lekko zagotować. Dynię odsączyć. Połowę zmiksować ze śmietaną i dodać do sosu. Sos ponownie zagotować, doprawić do smaku chrzanem, solą i pieprzem. Mięso pokroić w plastry, podawać polane sosem i z dynią jako dodatek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz