wtorek, 8 listopada 2011

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki na 4 porcje:
750 g ziemniaków
750 ml bulionu warzywnego
300 g brukselki
4 czerwone cebule
2 łyżki oliwy
150 g śmietany
Mielony kminek
100 g świeżo startego sera gouda
Masło do natłuszczenia formy
Sól
Pieprz

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w 3 mm plasterki. Bulion wlać do garnka, lekko posolić i wrzucić plasterki ziemniaków. Blanszować 3 minuty. Brukselkę blanszować ok. 7 minut we wrzątku. Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić na oliwie. Formę do pieczenia nasmarować masłem, wyłożyć plasterkami ziemniaków, brukselka i podsmażona cebulą. Śmietanę wymieszać z kminkiem, solą i pieprzem. Zalać zapiekankę i posypać startym serem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, wstawić zapiekankę na środkowy poziom i zapiekać ok. 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz