środa, 16 listopada 2011

Żeberka wieprzowe

Składniki na 4 porcje:
1 kg żeberek wieprzowych
40 dag mieszanych owoców suszonych
2 łyżki miodu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
Sól, pieprz

Żeberka opłukać, dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć żeberka ze wszystkich stron, a następnie zdjąć z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Do sosu z pieczenia dodać po 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ketchupu i miodu, rozcieńczyć jedną szklanką wody. Sos zagotować i ponownie włożyć żeberka. Mięso dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 45 minut. Suszone owoce opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć na sitku i dodać do mięsa w połowie czasu duszenia. Wyparowany sos stale uzupełniać wodą. Sos zagęścić: w tym celu zagnieść łyżki mąki i tłuszczu małą kulkę, wrzucić do gotującego sosu, a następnie mieszać tak długo, aż kulka się rozpuści. Jeszcze raz zagotować sos, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz