wtorek, 22 listopada 2011

Zupa gulaszowa

Składniki na 5 porcji:

½ kg mięsa wołowego bez kości
½ kg ziemniaków
3 pomidory
1 marchewka
1 strąk papryki
1 cebula
5 dag selera
1 ząbek czosnku
1 ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
½ łyżeczki kminku
5 dag tłuszczu
Sól, pieprz


Ziemniaki, marchew, seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Mięso umyć i pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać czosnek i mięso. Dusić pod przykryciem 15 minut. Następnie dodać marchew, seler, pomidory, paprykę i kminek. Posolić, wlać tyle wody, aby przykryła zawartość garnka i dusić ok. 35 minut. Potem wrzucić ziemniaki, dolać wody aby wszystkie składniki zupy były przykryte, gotować, aż ziemniaki i mięso będą miękkie. Zupę zdjąć z ognia, doprawić papryką, solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz