poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Babka marmurkowa


Składniki:

1 i ½ szkl mąki pszennej
6 jajek
¾ szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła
3 łyżki kakao
150 g cukru
Sok i skórka z ½ pomarańczy
2 łyżki cukru pudru


Masło roztopić w rondelku, a następnie ostudzić. Jajka wymieszać razem z cukrem w misce. Większy garnek z wodą postawić na małym ogniu i włożyć do niego miskę z jajkami i cukrem. Ucierać aż masa podwoi swoją objętość. Masę jajeczną ostudzić, dosypać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, sok i skórkę startą z pomarańczy. Połowę ciasta wlać do formy posmarowanej tłuszczem. Resztę wymieszać z kakao i wylać na jasne ciasto. Piec w temp. 170*C przez ok. 1 godz. Babkę posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz