poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Jajeczka przepiórcze w galarecie


Składniki na 8 osób:

20 jajeczek przepiórczych
2 szkl rosołu z kury
20 pomidorków koktajlowych
4 łyżki kaparów
8 łyżek groszku konserwowego
3 łyżeczki żelatyny
Kilka gałązek pietruszki


Jajeczka ugotować na twardo, schłodzić zimna wodą, obrać i przekroić na połówki. Żelatynę zalać trzema łyżkami zimnej wody, a gdy napęcznieje, włożyć do wrzącego rosołu i mieszając zagotować. Do niewielkich filiżanek włożyć po kilka połówek jajeczek, listki pietruszki, a następnie wlać po 2 łyżki rosołu z żelatyną. Wstawić do lodówki na 30 minut. Gdy galaretka zakrzepnie, na jajeczkach ułożyć połówki pomidorków , kapary i groszek, zalać resztą krzepnącego rosołu i znowu wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz