poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Jajka pod beszamelem


Składniki na 4 porcje:

6 jajek
50 dag pieczarek
5 łyżek masła
1 łyżka mąki
1 szkl mleka
1 łyżka śmietany
20 dag łuskanych orzechów włoskich
1 listek laurowy
Sól, biały pieprz


Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić na połówki. 2 łyżki masła roztopić, zasmażyć z mąką, mieszając rozprowadzić mlekiem, dodać listek laurowy, sól i pieprz do smaku. Gotować na małym ogniu 5 minut. Sos powinien być biały i dość rzadki. Na końcu ostrożnie wlać łyżkę śmietany, zestawić z ognia, ostudzić. Wyjąć listek laurowy. Pieczarki oczyścić, obrać, większe przekroić na pół. Lekko obsmażyć w 2 łyżkach masła. Płaską formę wysmarować pozostałym masłem, dekoracyjnie poukładać w niej połówki jajek na twardo i pieczarki, zalać sosem, ozdobić połówkami orzechów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i zapiekać ok 10 minut tak, aby rozgrzać i lekko przyrumienić wierzch potrawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz