poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Mazurek waniliowy


Składniki:

Ciasto:
1 szkl mąki
10 dag masła
1 jajko
5 dag cukru
Szczypta soli
Skórka otarta z ½ cytryny
1 łyżka margaryny do wysmarowania blachy

Nadzienie:
1 opk budyniu waniliowego bez cukru(na ½ l mleka)
8 dag cukru
½ litra mleka
1 żółtko
5 łyżeczek żelatyny
10 dag posiekanych migdałów
1 puszka brzoskwiń
50 dag chudego twarogu
200 ml śmietany kremówki

Do dekoracji:
3 dag płatków migdałowych
2,5 dag posiekanych pistacji
3-4 listki wykonane ze skórki pomarańczowej
Kilka kolorowych owoców kandyzowanych
5 dag czekolady


Mąkę, masło, cukier, jako, sól i skórkę z cytryny zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem, w chłodne miejsce, na 30 minut. Budyń wymieszać z 2 łyżeczkami cukru i 6 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować, wlać budyń, mieszając ponownie zagotować, zdjąć z ognia. Do odrobiny budyniu wbić żółtko, następnie wymieszać z resztą budyniu. Naczynie przykryć folia aluminiową(nie powstanie wtedy kożuch) i odstawić w chłodne miejsce na ok. 30nminut. Żelatynę namoczyć. Posiekane migdały uprażyć na suchej patelni. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarze 20/30 cm. Wyłożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i piec przez 10 -15 min w temp. 200*C. upieczone ciasto dobrze wystudzić. Brzoskwinie odsączyć. Z 3 połówek wyciąć zające. pozostałe owoce pokroić w plasterki, ułożyć na cieście. Z foli aluminiowej zrobić mocny brzeg i ułożyć go wzdłuż brzegu formy. Budyń zmiksować na gładką masę, dodawać twaróg, migdały i resztę cukru. Zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy razem z żelatyną. Tak przygotowaną masę odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Czekoladę rozpuścić w kąpieli. Brzeg masy posypać pistacjami i migdałami (robiąc szeroką ramkę). Ułożyć brzoskwinie zajączki, owoce kandyzowanie i listki pomarańczowe. Czekoladę wlać do mocnego worka foliowego, obciąć rożek i zrobić napis „Wesołego Alleluja”. Przed podaniem mazurka przechowywać w chłodnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz