niedziela, 1 kwietnia 2012

Pascha waniliowa


Składniki na 10 porcji:

700 g mielonego twarogu
100 g cukru
1 cukier waniliowy
5 żółtek
200 g masła
1 szkl kremówki 36%
1 laska wanilii
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g rodzynek
1 kieliszek rumu do namoczenia rodzynek
10 migdałów
Kandyzowane owoce i bakalie do dekoracji


Śmietanę zagotować z rozkrojoną laską wanilii. Ściągnąć z ognia, przykryć i zostawić do wystygnięcia. Wyjąć laskę wanilii. Żółtka utrzeć razem z cukrem. Dolać śmietankę i wymieszać. Masę wstawić do naczynia z gorącą wodą i ogrzewać, mieszając do momentu, aż masa zastygnie. Należy uważać, by nie zagotować masy, gdyż może się wtedy ściąć. Masę zestawić z ognia, dodać ser, masło, cukier waniliowy, posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane migdały oraz namoczone w rumie rodzynki. Wymieszać. Przygotowaną masę umieścić w foremce i schłodzić w lodówce. Wyjąć z foremki, udekorować bakaliami i kandyzowanymi owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz