poniedziałek, 2 kwietnia 2012
Placek marcepanowy
Składniki:
Na ciasto:
150 g masła
6 jajek
250 g cukru
Szczypta soli
350 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek mleka
Na nadzienie:
150 g masła
100 g 48% śmietany
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
200 g masy marcepanowej
2 łyżki ciemnego rumu
400 g płatków migdałowych
Piekarnik nagrzać do temperatury 200*C. Masło, jajka, cukier i sól ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na zmianę z mlekiem do ucieranej masy. Wszystkie składniki utrzeć na jednolitą masę. Ciasto rozprowadzić na wyłożonej pergaminem blasze, wygładzić i piec ok. 15 minut. W garnku wymieszać masło ze śmietaną, cukrem, cukrem waniliowym i masą marcepanowa, masę rozpuścić na średnim ogniu. Wlać rum i dodać płatki migdałowe, wymieszać. Masę marcepanową rozprowadzić na cieście. Piec na środkowej szynie piekarnika ok. 20 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz