poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Ptasie mleczko z malinami


Składniki:

Ciasto:
3 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 opakowanie cukru waniliowego
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej

Krem:
40 dag malin
600 ml śmietany kremówki
450 ml jogurtu naturalnego
2 szkl soku wiśniowego
1 cytryna
10 łyżeczek żelatyny
4 łyżki cukru


Jajka rozbić, oddzielnie białka od żółtek. Białka ubić z cukrem oraz cukrem waniliowym na sztywną pianę. Ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do masy. Następnie wlać stopiony tłuszcz i lekko wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze, wygładzić szerokim nożem i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temp.200*C. Cytrynę sparzyć, osuszyć, otrzeć skórkęi wycisnąć sok. Jogurt wymieszać z cukrem, sokiem i skórką z cytryny oraz połową rozpuszczonej żelatyny. Dwie trzecie śmietany ubić na sztywno i dodać do masy. Maliny (poza sezonem mrożone)24 sztuki odłożyć do dekoracji, a resztę owoców ułożyć na biszkoptowym spodzie. Na malinach rozsmarować masę jogurtową i wstawić na 2 godziny do lodówki. Resztę żelatyny rozpuścić, wymieszać z sokiem wiśniowym, a gdy zacznie tężeć polać nią masę jogurtową gotowe ciasto wstawić jeszcze na godzinę do lodówki. Resztę śmietany ubić na sztywno, przełożyć do szprycy z nasadką w kształcie gwiazdki. Ptasie mleczko pokroić na 24 porcje i każdą udekorować kleksem śmietany i jedną malina.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz