środa, 4 kwietnia 2012

Sałatka śledziowa


Składniki na 6 porcji:

4 duże czerwone buraki
6 jajek
4 duże solone śledzie
1 cytryna
½ słoika dużego majonezu
1 opakowanie jogurtu naturalnego



Buraczki ugotować w lekko osolonej wodzie, a gdy będą miękkie, obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. jajka ugotować na twardo, a następnie pokroić w kostkę, śledzie namoczyć krótko w wodzie, po czym wyjąć, lekko skropić sokiem z cytryny i pokroić na paseczki. Majonez rozprowadzić z taką ilością jogurtu , aby powstał gęsty sos. Wszystkie składniki ułożyć warstwami w szklanej miseczce(nie mieszając) w następującej kolejności: buraczki, majonez, śledzie, majonez, jajka, buraczki, majonez, itd. Ostatnią warstwą tej znakomitej sałatki zawsze muszą być jajka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz