poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Sałatka wiosenna


Składniki dla 4 osób:

1 główka sałaty
1 pęczek rzodkiewek
1 pomidor
1 cykoria
1 pęczek pietruszki
1 mały por
½ opakowania gęstego jogurtu
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka octu winnego
Cukier
Sól, pieprz


Jogurt wymieszać z oliwą oraz octem winnym, a następnie doprawić solą, cukrem. Tak przygotowany sos jogurtowy odstawić na 30 minut. Liście sałaty i cykorii umyć, osuszyć. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, cykorię pokroić w paseczki. Por i natkę pietruszki również opłukać. Z pora odciąć twardą piętkę i zielone liście, część białą pokroić na talarki. Z natki pietruszki poobrywać listki. Pomidor przelać wrzątkiem, obrać ze skórki, po czum pokroić w ósemki. Rzodkiewkę umyć, pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa włożyć do miseczki, dokładnie wymieszać, a następnie polać sosem jogurtowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz