sobota, 31 marca 2012

Zupa chrzanowa


Składniki na 5 porcji:
70 dag białej kiełbasy
1 korzeń chrzanu
1 cebula
2 łyżki mąki
Sok z cytryny
1 szkl kwaśnej śmietany
5 jajek ugotowanych na twardo
1 listek laurowy
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
Sól, pieprz mielony


Do garnka wlać 2,5 litra wody, wrzucić listek, ziele i ziarenka pieprzu. Cebule obrać i włożyć do wody z przyprawami. Zagotować. Następnie dodać kiełbasę i gotować 1 godzinę na małym ogniu. Wyjąć kiełbasę z wywaru. Chrzan obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, dodać do wrzącego wywaru i gotować 5-10 minut. Następnie wywar przecedzić. Mąkę rozmieszać z dwoma łyżkami zimnej wody, wlać do zupy i zagotować. Po zdjęciu z ognia doprawić sokiem z cytryny, wlać śmietanę i zamieszać. Jajka obrać i drobno posiekać. Zupę podawać posypaną drobno pokrojonym jajkiem, z białą kiełbasą pokrojoną w półplasterki lub paseczki. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz