sobota, 31 marca 2012

Żur wykwintny


Składniki na 8 porcji:
½ selera
250 g boczku wędzonego
500 ml zakwasu na żur
1 pietruszka
1 cebula
300 g kiełbasy zwyczajnej lub białej
125 g śmietanki kremówki
1 łyżka kminku
1 łyżka majeranku
2 łyżki chrzanu
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz


Cebulę zrumienić. Dodać pokrojony boczek i plasterki kiełbasy, podsmażyć. Wszystko przełożyć do garnka z 1 ½ l wrzącej wody, dodać pietruszkę i seler. Następnie dolać zakwas i dodać posiekany czosnek, kminku, majeranek, sól oraz pieprz. Kiedy warzywa będą miękkie, dolać śmietankę wymieszaną z chrzanem. Wymieszać i ściągnąć z gazu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz