środa, 4 kwietnia 2012

Sałatka serowa z winogronami


Składniki na 4 porcje:

20 dag ciemnych winogron
20 dag jasnych winogron
40 dag melona lub arbuza
30 dag żółtego sera w plasterkach (np. edamer)
4 łyżki oleju
Łyżka posiekanego szczypiorku
1-2 łyżeczki musztardy
1 łyżka dżemu lub konfitury
2 łyżki jasnego octu winnego
Sól, pieprz


Winogrona umyć, trzeba usunąć pestki. Melon obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w plasterki. Plasterki sera i melona pokroić w słupki. Dżem połączyć z musztardą, dodać szczypiorek, ocet i olej, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki polać sosem, wymieszać i odstawić na 10 minut. Przed podaniem można posypać prażonymi orzeszkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz