poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Wielkanocne zajączki


Składniki na 12 sztuk:

3 szkl mąki
½ kostki drożdży
3 łyżki cukru
1 szkl mleka
2 ½ łyżki masła
Szczypta soli
odrobina startej skórki z cytryny
1 jajko
2 łyżki rodzynek
2 łyżki migdałów
1 rozmącone jajko


Przesianą mąkę wsypać do miski, pośrodku zrobić niewielkie wgłębienie, a następnie umieścić tam pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 2-3 łyżki podgrzanego mleka. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto odpowiednio wyrosło. W tym czasie w naczyniu rozpuścić masło, przestudzić (powinno być letnie), po czym powoli wlać do wyrośniętego ciasta, jednocześnie miksując je za pomocą robota kuchennego. Następnie dodać resztę cukru, mleka, sól, startą skórkę z cytryny i jajko. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować (ciasto jest gotowe, gdy łatwo odchodzi od brzegów miski), a następnie ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok.1 cm, a następnie wytnij z niego krążki o średnicy 3 i 5 cm. Mniejsze krążki należy naciąć, połączyć z większymi i uformować pyszczki z uszami króliczków, a następnie posmarować rozmąconym jajkiem. Z ciasta uformować również kuleczki, które będą łapkami zająca. Przyklej do nich migdały a z rodzynek zrób oczka. Na natłuszczonej blasze należy ułożyć zajączki i odstawić na 30 minut, po czym wstawić do piekarnika ok. 15 minut w temperaturze 200*C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz