wtorek, 22 listopada 2011

Gwiazdki cynamonowe

Składniki na 70 sztuk:

50 dag migdałów
5 białek
45 dag cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka wódki z wiśni


Migdały zemleć. Białka ubić na sztywną pianę, dodać przesiany cukier puder i dobrze wymieszać (odłożyć ½ szklanki piany z białek na lukier). Do pozostałej piany dodać migdały, cynamon i wódkę z wiśni, wymieszać szybko i zagnieść. Ciasto odstawić pod przykryciem na 1 godzinę do lodówki. Stolnicę posypać cukrem pudrem i rozwałkować ciasto na grubość 1 cm. Wycinać foremką gwiazdki. Surowe jeszcze gwiazdki pokryć lukrem z białka, ułożyć na blasze i zostawić w temperaturze pokojowej do wyschnięcia na ok. 8 godzin. Gwiazdki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 7-8 minut w temperaturze 160*C. ciastka powinny być w środku miękkie, a na powierzchni białe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz