środa, 16 listopada 2011

Kruszaniec

Składniki:
4 jajka
14 ½ łyżki cukru pudru
1 kostka margaryny
½ kg mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duży słoik kompotu z agrestu lub dżem agrestowy
2 łyżki kakao
Bułka tarta

Mąkę tortową z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Następnie do dać żółtka, margarynę, 4 ½ łyżki cukru pudru, wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Po wyrobieniu ciasto podzielić na trzy części. Dwie pozostawić białe, a do trzeciej dodać kakao i dokładnie zagnieść. Wszystkie trzy części włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. W tym czasie owoce z kompotu odsączyć na sitku, a białka wraz z 10 łyżkami cukru pudru ubić na sztywną pianę. Małą blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć kolejno na tarce o dużych oczkach: jedną białą część tak, aby pokryła cały spód blachy, a następnie ciemną część. Na ciemną warstwę wyłożyć owoce lub dżem, a następnie pianę z białek i wszystko pokryć drugą białą warstwą. Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180*C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz