wtorek, 15 listopada 2011

Pierożki z pieczarkami

Składniki na 4 porcje:
1 ¾ szkl mąki
4 jajka
1 żółtko
120 ml kwaśnej śmietany
8 dag ryżu
4 łyżki masła
12 dag pieczarek
½ pęczka natki pietruszki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Sól, pieprz


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jedno jajko, utarty na wiórki tłuszcz i śmietanę, zagnieść ciasto i włożyć na 45 min do lodówki.
Przygotować nadzienie: ryż wsypać do osolonego wrzątku, gotować 15 minut. Pozostałe jajka ugotować, obrać, osuszyć i pokroić w drobna kostkę. Pieczarki oczyścić, opłukać i posiekać. Natkę posiekać, wymieszać z pieczarkami, jajkami i ryżem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kruche ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy, pokroić na kwadraty o boku 10 cm. Na każdy nakładać po łyżce nadzienia. Brzegi posmarować rozmąconym żółtkiem, skleić pierogi. Wierzch posmarować resztą żółtka , ułożyć na natłuszczonej blasze i piec ok. 25 minut w temperaturze 200*C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz