wtorek, 22 listopada 2011

Placek z morelami

Ciasto:
25 dag mąki
2 dag drożdży
½ szkl letniego mleka
3 dag masła
3 dag cukru
1 jajko
Szczypta soli
1 łyżka margaryny do wysmarowania formy
Nadzienie:
60 dag twarogu
1 puszka moreli
3 jajka
15 dag cukru
Skórka otarta z cytryny
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
17 dag mąki
10 dag masła
10 dag cukru
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru pudru


Do miski przesiać mąkę. Drożdże rozpuścić w mleku, a następnie wlać je we wgłębienie zrobione w mące. przygotowany rozczyn przysypać mąką i pozostawić pod przykryciem na 15 minut, by wyrósł. Roztopione masło wymieszać z cukrem, jajkiem i solą. Kiedy na powierzchni rozczynu pojawią się wyrazne pęknięcia, dodać roztopione masło z dodatkami i wszystko razem starannie wyrobić na gładkie, niezbyt gęste ciasto. Ponownie pozostawić je na 15-20 minut do wyrośnięcia. Morele wyłożyć na sitko do odsączenia. Okrągłą formę z gładkim brzegiem o średnicy 28 cm natłuścić i wyłożyć rozwałkowanym ciastem, uformować brzeg ciasta. Twaróg utrzeć z jajkami, cukrem, skórka otartą z cytryny i mąką ziemniaczaną. Masę rozsmarować na spodzie ciasta, na wierzchu ułożyć połówki moreli, wypukłą stroną do góry. Przygotować kruszonkę: mąkę przesiać do miski, zmieszać z roztopionym masłem, cukrem i cynamonem. Z powstałej masy widelcem lub rękami sporządzić jednakowej wielkości grudki. Powstałą kruszonką pokryć ciasto i całość zostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 70 minut w temp. 200*C. po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz