wtorek, 15 listopada 2011

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki dla 6 osób:
10 suszonych grzybów
1 kg kapusty cukrowej
1 duża cebula
1 jajko na twardo
2 łyżki masła
½ szkl wywaru grzybowego
Sól, pieprz
2 szklanki mąki
1 jajko
½ szkl gorącej wody

Grzyby umyć, namoczyć w niewielkiej ilości wody. Kapustę opłukać, drobno poszatkować, posolić. Grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły, osączyć, posiekać. Ugotowane na twardo jajko obrać, posiekać. Cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na maśle, dodać kapustę, podlać wywarem, dusić aż będzie miękka. Osączyć, posiekać, dodać grzyby, pokrojone jajko, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Z mąki, jajka, soli i gorącej wody zagnieść ciasto, rozwałkować , wyciąć krążki. Na każdym ułożyć łyżeczkę farszu, zlepić pierożki. Partiami wrzucać na osolony wrzątek, gotować aż wypłyną. Podawać polane masłem ze zrumienioną cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz