wtorek, 15 listopada 2011

Zupa katalońska

Składniki na 4 porcje:
50 dag polędwicy wieprzowej
50 dag dużych pomidorów
50 dag ziemniaków
50 dag marchewek
10 dag kiełbasy czosnkowej
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 szklanki wywaru
3 łyżki oliwy z oliwek
3 listki laurowe
Sól, biały pieprz

Mięso starannie umyć, osuszyć, pokroić w równą kostkę. Pomidory naciąć z wierzchu na krzyż, ułożyć na sitku, przelać wrzątkiem, po czym zdjąć skórkę. Pomidory podzielić na ćwiartki, usunąć środki z pestkami. Miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki umyć i również pokroić w równą kostkę. Marchewki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek również obrać, cebule podzielić na małe cząstki, a czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku mocno rozgrzać oliwę z oliwek i usmażyć na niej mięso na złoty kolor, często mieszając. Usmażone mięso wyjąć z garnka do miseczki, posypać solą i białym pieprzem, odstawić na krótko, najlepiej pod przykryciem.
Na tym samym tłuszczu podsmażyć wszystkie warzywa. W drugim garnku przygotować wywar, po czym zalać nim warzywa. Na koniec dodać mięso i listki laurowe. Całość gotować przez 30 minut na średnim ogniu bez przykrycia. Kiełbasę czosnkową pokroić w kostkę, a następnie dodać do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Przed podaniem doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz