środa, 16 listopada 2011

Kurczak z papryką i oliwkami

Składniki na 4 porcje:
1 kurczak
4 cebule
3 ząbki czosnku
½ kg pomidorów
2 papryki zielone
2 papryki czerwone
7 oliwek zielonych bez pestek
½ szkl oliwy
1 łyżeczka tymianku
Sól, pieprz

Papryki umyć, osuszyć, ułożyć na blasze lub na ruszcie, wstawić na 10-15 min do piekarnika nagrzanego do temp. 190*C i opiec. Przestudzić, obrać ze skórki, przekroić, oczyścić z pestek i pokroić na paski. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Pomidory sparzyć, obrać, przekroić i usunąć pestki. Kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć a następnie pokroić na części (wyjąć kość grzbietową wraz z szyjką i kuperkiem). W naczyniu rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i obrumienić na niej kurczaka. W rondlu rozgrzać pozostałą oliwę, wrzucić paprykę i dusić 15 min, odstawić. Dodać kurczaka, cebulę, czosnek, pomidory, tymianek, pieprz, sól i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 min. Pod koniec duszenia dodać oliwki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz